WordPress vs Joomla vs Wix

Herkese merhabalar,

“Neden wordpress?”  başlıklı yazı dizisinin ikinci bölümündeyiz. Bu yazıda sizlere wordpress, joomla ve wix arasında seçim yapmanıza yardımcı olacak bilgiler hazırlayacağım. Bir önceki yazımda blogger ve kendi içerik yönetim sistemini hazırlamaktan ve temel konulardan bahsettim.

Şimdi ki yazımızı temel başlıklara indirgeyelim ve ana başlıklarla bu sistemlerin genel özelliklerinden ve ne işe yaradıklarından bahsedelim. Sonra da seçimi siz değerli dostlarımıza bırakalım.

WordPress

WordPress internet üzerinde en çok kullanılan php tabanlı içerik yönetim sistemlerinin başında geliyor. Geniş kapsamlı ve açık kaynak kodlu olması bu platformu istediğiniz bir çok projeye uyarlanabilir hale getiriyor. Yalnızca kişisel blog veya günlük tutabileceğiniz sıradan sistemler gibi değil, tamamen interaktif olarak yönetebileceğiniz ve aklınızdaki bir çok projeye entegre edebileceğiniz bir sistem. E-ticaret, haber, anket, reklam, banka, portföy ve daha bir çok sistemi bir kaç eklenti ve tema sayesinde hızlıca kurabilirsiniz.

Sunucunuza dosyaları yükledikten sonra kurulumu bir dakikadan daha az ve basit sürüyor. Kendi bünyesinde binlerce ücretsiz tema ve on binlerce ücretsiz eklentileri barındırıyor ve isteyen herkes wordpress’i, temalarını ve eklentilerini geliştirebiliyor. Sunucunuzda ki wordpress’in tüm kaynak kodlarında dilediğiniz değişiklikleri yapmakta özgürsünüz.

Google bey bu sistemi seviyor. Sayfalar kullandığınız temaya göre gayet hızlı yükleniyor. Seo açısından diğer içerik yönetim sistemlerinden 1-0 önde oluyorsunuz. İçerikleri eklemek, düzenlemek ve yönetici kontrolü gayet basit ve kullanışlı.

Joomla

Joomla da yine internet üzerinde çok fazla kullanılan içerik yönetim sistemlerinden bir tanesi. WordPress kadar popüler olmasa da bir çok web tasarımcı tarafından tercih edilmektedir. Joomla da açık kaynak kodlu ve istediğiniz bir çok projeye göre uyarlayabiliyorsunuz. Eklenti konusunda wordpress kadar olmasa da gayet yeterli eklentileri ve temaları mevcut.

Kurulumu da yine gayet basit ve az biraz tecrübe ile kullanımına alışabilirsiniz. Aslına bakarsanız benim ilk wordpress ile tanışmam ve kullanımını ve geliştirmesini sevmemden dolayı joomla kullanmadım. İlerleyen zamanda projelerimden bazılarını joomla üzerinde kurup sizlere kendi fikirlerimi daha ayrıntılı sunabilirim.

Başlıkta belirtmedim fakat gözardı edilemeyecek bir de drupal var. Genel anlamda wordpress kadar popüler olmasa da yine de kaliteli bir içerik yönetim sistemi. WordPress ya da joomla dışında bir tercih yapmak istiyorsanız drupal içerik yönetim sistemini de listenize ekleyebilirsiniz.

Wix

Son olarak ise wix yönetim sistemi var. İsrailli bir kaç web geliştiricisi tarafından hazırlanan bu sistemde kodlama bilmenize hiç gerek yoktur. Bilseniz dahi zaten kodlara müdahale etmenize izin verilmiyor. Bir çeşit yapboz gibi sitenizi hazırlıyorsunuz.

Bir çok hazır tema ve şablon arasından seçimlerinizi yapıp kısa sürede sitenizi hazırlayabilirsiniz. Fakat temalar arasında geçiş yapmak sitenizi tekrardan oluşturmanıza neden olabilir.

Ücretsiz değildir. Öncelikle ücretsiz olduğunu düşünen arkadaşlar kısır bir web sitesiyle karşılaşabilir. Yapmak istediğiniz bir çok işlemde sizden para isteyebilirler. Ya da düzenli olarak ücretli üyelik sistemine dahil edilebilirsiniz.

Ücretsiz ve kodlama bilmediğinizi varsayarak bir seçim yapmanız gerekiyorsa blogspot işinize daha çok yarayacaktır.

Bu anlattıklarım umarım seçim yapmanız da size faydalı olacaktır. Aklınıza takılan soruları ve merak ettiklerinizi yorum yaparak ya da iletişim bölümünden bana ulaşarak sorabilirsiniz.

sağlıcakla kalın.

Bir Cevap Yazın